Lipofilling

Lipofilling,
veilig vet verplaatsen

Wat is lipofilling?


Lipofilling is een chirurgische ingreep waarbij eerst vet wordt weggenomen van het lichaam, zoals de buik of dijen, en na verwerking, opnieuw wordt ingespoten in de zuiverste vorm ter hoogte van zones waar u een volumeverlies ervaart. Op deze manier nemen we overbodig volume weg en wordt het gebruikt op plaatsen waar het een beetje meer mag zijn. Het is dus een win­-winsituatie voor uw lichaam.

De voordelen van een lipofilling

Uw lichaamseigen vetweefsel wegnemen en plaatsen waar het u uitkomt, het lijkt wel te mooi om waar te zijn. Toch is lipofilling een veilige en effectieve chirurgische ingreep die veel voordelen met zich meebrengt.

 • Lipofilling zorgt voor een toename van het volume op de plaatsen waar u dat wilt
 • Littekenvorming wordt tegengegaan
 • De kwaliteit en de elasticiteit van de overliggende huid verbetert behoorlijk
 • Het ingespoten vet in de borsten, billen of gezicht voelt soepel en natuurlijk aan

Hoe verloopt deze ingreep?


Lipofilling kan uitgevoerd worden om het verloren volume in het gezicht te corrigeren, onder andere ter hoogte van de jukbeenderen, wangen of slapen. Even goed om op een natuurlijke manier een (beperkte) borstvergroting uit te voeren. Daarnaast wordt een lipofilling ook gebruikt als een aanvullende behandeling bij een borstvergroting met borstprothesen of een borstlift. Tot slot kan het vetweefsel ook gebruikt worden om littekens soepeler te maken en heeft het een stimulerend effect op de huidkwaliteit.

Vet is een natuurlijke component. Hierdoor zal het moeten ingroeien en zal het nadien permanent aanwezig blijven. Hou er rekening mee dat er altijd een verlies is van het ingespoten volume. Bij een lipofilling blijft er zo een 60 tot ­80% van het ingespoten vet na drie maanden over. Dit blijft nadien ook permanent aanwezig en zal zich gedragen als ‘gangbaar’ vet. Wanneer u zwaarder wordt of net gewicht verliest, zal dit ook een rol spelen op het vetweefsel. Het vetweefsel zal dan, net zoals uw gewicht dus toenemen of afnemen.

Lipofilling
Behandeling

Dagopname

Verdoving

Lokale verdoving of algemene verdoving

Hersteltijd

Hersteltijd 3 maanden

Maak een afspraak
Praktische informatie behandeling

Praktische informatie over een lipofilling

 • De ingreep kan onder lokale of algemene verdoving uitgevoerd worden en doorgaans moet de patiënt niet in het ziekenhuis blijven
 • We raden u aan om minstens 6 weken voor en 6 weken na uw behandeling te stoppen met roken

Risico's en complicaties

Risico's & complicaties van een lipofilling

Net zoals bij elke ingreep, zijn er risico’s en complicaties verbonden aan een lipofilling. De meest voorkomende risico’s:

 • Blauwe plekken
 • Zwelling
 • Zichtbare littekens
 • Infecties
 • Vochtophopingen
 • Allergische reacties op de verdoving
 • Asymmetrie

Overweegt u een lipofilling?


Wilt u meer weten over deze lipofilling? Maak een afspraak voor een consultatie of neem contact op met ons.

Maak een afspraak

Microneedling

Microneedling
stimuleer en verjong uw huid

Wat is microneedling?


Microneedling is een minimaal invasieve behandeling van de huid die tekenen van veroudering vermindert, de huid verjongt en littekens door acne of andere blessures verbetert. Microneedling kan op verschillende manieren gebeuren. In onze praktijk gebruiken we een klein steriel toestel waarbij een twintigtal kleine naaldjes aanwezig zijn. Deze naaldjes gaan tot in de diepe lagen van de huid. Hier stimuleren ze het collageen door een ‘gecontroleerde verwonding’ aan te brengen. Als een reactie hierop begint het lichaam zijn eigen herstelproces, waardoor groeifactoren en cytokinen worden aangetrokken en nieuw collageen gaan vormen.

Het verlies van structurele collageen eiwitten en elastine zijn belangrijke factoren van het verouderingseffect. De huidtextuur wordt verbeterd door de stimulatie en het herstel van collageen en elastine door de microneedling behandeling. Deze heeft namelijk een verjongend effect.

Hoe verloopt een microneedling behandeling?


De microneedling behandeling kan onder lokale verdoving gebeuren maar kan ook een aanvullende behandeling zijn bij bijvoorbeeld een ooglidcorrectie of een facelift. Hierbij wordt u onder algemene narcose gebracht.

Als de behandeling onder lokale verdoving wordt uitgevoerd, brengen we eerste een verdovende crème aan op de te behandelende zones. Deze werkt een vijftiental minuten in. Hierna maakt het toestel meerdere kleine puntjes in de huid, wat het onderliggende collageen stimuleert. Al dan niet wordt vervolgens een mix van vitaminen, hyaluronzuur, botulinetoxine, lichaamseigen vet of groeifactoren aangebracht en moet dit even inwerken. Na de behandeling brengen we een kalmerende crème aan op de huid.

De huid zal na de behandeling licht rood zijn. We raden aan om tweemaal per dag een kalmerende crème aan te brengen, voor de periode van één week. Blootstelling aan de zon vermijdt u best gedurende de eerste 48 uur na de operatie.

Welke zones kunnen behandelen worden met microneedling?

Microneedling wordt doorgaans toegepast in het gezicht, maar het kan ook voor andere zones gebruikt worden. De meest frequent behandelde zones zijn:

 • Lijntjes rond de mond (rokerslijntjes)
 • Lijntjes onder de ogen
 • Wangen
 • Voorhoofd
 • Nek
 • Decolleté
 • Handen
 • (Acne) littekens

Microneedling bij plastisch chirurg Dr. Sommeling


Microneedling als een alleenstaande behandeling is erg effectief. Toch wordt deze behandeling vaak gecombineerd om een extra boost aan de huid te geven. In onze praktijk combineren we deze ingreep met een van de volgende behandelingen:

 • Skinboosters zoals hyaluronzuur, botulinetoxine of vitamines
 • Nanofat, waarbij het lichaamseigen vet via liposuctie wordt verkregen
 • Platelet- rich plasma, ‘vampire facelift’

Bovenstaande zijn bijkomstige hulpmiddelen die er voor zorgen dat de huid zo efficiënt mogelijk wordt gestimuleerd om het verouderingsproces te vertragen en een jongere huidtextuur te maken.

Microneedling
Behandeling

Tijdens consultatie

Verdoving

Lokale verdoving

Hersteltijd

Hersteltijd 1 dag

Maak een afspraak
Praktische informatie behandeling

Praktische informatie over microneedling

 • Microneedling gebeurt onder lokale verdoving. Indien microneedling gecombineerd wordt met andere behandelingen (bijvoorbeeld een ooglidcorrectie, een facelift…) dan voeren we dit uit onder algemene narcose
 • De huid zal na behandeling licht rood zijn
 • We raden aan om gedurende één week tweemaal per dag de huid in te smeren met een kalmerende crème
 • Vermijd blootstelling aan de zon gedurende de eerste 48 uur na de behandeling

Risico's en complicaties

Risico's & complicaties van microneedling

Net als elke andere behandeling, is microneedling niet zonder risico’s. De meest frequente problemen na een behandeling zijn:

 • Tijdelijke roodheid. Deze verdwijnt na 3 tot 5 dagen
 • Tijdelijke zwelling. Deze trekt weg na 3 tot 5 dagen
 • Bloeduitstortingen

Afspraak maken voor microneedling?


Overweegt u een microneedling behandeling, en wenst u extra informatie te verkrijgen? Maak een afspraak en wij overlopen graag samen met u uw vragen.

Maak een afspraak

Facelift

Facelift
een verjonging van het gelaat

Waarom een facelift?


De typerende kenmerken van veroudering zoals lijntjes, rimpels en losse huid, leiden bij heel wat vrouwen tot onzekerheid en frustratie. Onze huid verliest langzaam aan zijn elasticiteit en onderliggende spieren verliezen hun stevigheid, waardoor lijntjes steeds dieper worden. Ook krachten van buitenaf, zoals zwaartekracht en zonne-expositie, laten hun sporen na op ons gelaat.

Door te kiezen voor een chirurgische facelift worden de duidelijke verouderingskenmerken teniet gedaan. Een facelift is een van de meest uitgevoerde ingrepen bij vrouwen en mannen, die willen dat hun uiterlijk bij hun jeugdige persoonlijkheid past. De ingreep verwijdert de huid die zijn natuurlijke elasticiteit heeft verloren, en maakt de huid weer glad door lijntjes en rimpels te reduceren. Het geeft u weer een jonger uiterlijk.

Is een facelift iets voor u?


De mate waarin we verouderen is afhankelijk van persoon tot persoon. Het wordt in het algemeen bepaald door een combinatie van genetische en externe factoren, zoals onze levensstijl en omgeving. Daarnaast kan een buitensporig gewichtsverlies gelijkaardige veranderingen in het gelaat veroorzaken, die overeenkomen met de effecten die we zien tijdens het verouderingsproces.

Door de jaren heen zijn facelift technieken eenvoudiger, veiliger en goedkoper geworden, waardoor meer en meer mensen hun zelfvertrouwen een boost geven via deze ingreep. U kunt erin berusten: in de praktijk van dokter Sommeling bent u in goede handen.

Een MACS-lift voor uw facelift


Er bestaan verschillende technieken om een facelift uit te voeren. In onze praktijk kiezen we er voor om een facelift uit te voeren volgens de MACS-lift techniek. Hierbij meten we nauwkeurig af hoeveel huid van de nek, kin en wangen onder lokale of algemene verdoving verwijderd moet worden. Tijdens een MACS-lift spannen we de huid en de weke delen van het gezicht aan en worden deze opnieuw gepositioneerd.

We maken incisies langs de voorkant van het oor, langs de haargrens en rond de oorlel. Het huidoverschot wordt verwijderd en de overblijvende huid wordt op zijn nieuwe plaats vastgehecht. Het grote voordeel van de MACS-lift techniek is dat u na uw herstel een jongere uitstraling zal hebben met haast onzichtbare littekens. Hoewel een MACS-lift geen pijnlijke ingreep is, kunt u de eerste dagen na de ingreep een wat oncomfortabel ‘aangespannen’ gevoel ervaren.

Facelift - MACS-lift
Behandeling

Dagopname of 1 overnachting

Verdoving

Lokale of algemene verdoving

Hersteltijd

Hersteltijd 3 weken

Maak een afspraak
Praktische informatie behandeling

Praktische informatie over een MACS-lift facelift

 • Een MACS-lift kan zowel onder lokale als algemene verdoving gebeuren. Bij lokale verdoving gebeurt de behandeling tijdens een dagopname, bij een algemene verdoving verblijft u één nacht in het ziekenhuis
 • De hechtingen worden na één week verwijderd
 • Er kunnen blauwe plekken en zwelling optreden de eerste dagen na de ingreep. Dit neemt geleidelijk aan af, u hoeft zich hier geen zorgen over te maken
 • De belangrijkste zwelling zal afgenomen zij na een drietal weken. Het eindresultaat zal zichtbaar zijn na drie tot zes maanden
 • Het werk en de normale dagelijkse activiteiten kunnen doorgaans na drie weken hervat worden

Risico's en complicaties

Risico's & complicaties van een facelift

Net zoals bij elke ingreep, zijn er risico’s verbonden aan een facelift. De meest frequent voorkomende problemen zijn:

 • Bloeduitstorting
 • Tijdelijke zwelling
 • Asymmetrie
 • Wondproblemen
 • Infectie
 • Tijdelijk verminderd gevoel ter hoogte van het aangezicht
 • Pijn

Uw gelaat verjongen met een facelift?


Wenst u meer informatie te krijgen over een facelift? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met de verjonging van uw gelaat.

Maak een afspraak

Ooglidcorrectie

Ooglidcorrectie
voor een frisse blik

Wat is een ooglidcorrectie?


Een huidoverschot ter hoogte van de oogleden zorgt bij veel mensen voor een vermoeide en trieste blik. Daarnaast kan een opstapeling van vet ter hoogte van de onderste oogleden deze blik in de verf zetten. Met de juiste ooglidcorrectie kunt u uw frisse blik terugbrengen.

Wanneer u bij ons langskomt voor deze behandeling, kijken we niet enkel naar uw oogleden. Uw wenkbrauwen, de positie van de oogleden tegenover de ogen en het bot rondom de oogkas spelen ook elk hun rol. Al deze elementen worden tijdens uw consultatie besproken. Na deze bespreking stellen we samen een systematisch opgebouwd plan op zodat deze ooglidcorrectie aan uw verwachtingen voldoet.

Als blijkt dat de wenkbrauw teveel naar beneden gekomen is (wenkbrauw ptose), is het mogelijk om naast een ooglidcorrectie ook de wenkbrauwen te liften. Deze lifting voeren we samen met de ooglidcorrectie uit, en gebeurt via dezelfde incisie.

Doorheen de jaren, treedt er een algemeen volumeverlies van de wangen op. Hierdoor vallen wallen meer op. Door een filler of vetweefsel toe te dienen in de wangen wordt de overgang zachter. Een vermoeide blik wordt zo weggewerkt.

Een oogcorrectie van het onderste en/of bovenste ooglid


Een ooglidcorrectie, of blepharoplastie kan zowel uitgevoerd worden bij de bovenste als bij de onderste oogleden.

 • Bij een correctie van het bovenste ooglid wordt overtollige huid weggenomen. De hoeveelheid huid dat weggenomen wordt, is steeds in functie van de werking van uw oog. Zo kijken we hoeveel huid er weg moet zodat u uw oog weer volledig kunt sluiten. Het litteken bevindt zich in de bovenste ooglidplooi en zal dus niet zichtbaar zijn bij geopende ogen
 • Bij een ooglidcorrectie van het onderste ooglid werkt het anders. Hier zullen we overtollig vetweefsel verwijderen via een snede aan de binnenkant van het ooglid. U zult hier geen litteken aan overhouden. Wanneer u hier ook overtollige huid wil laten wegnemen, kan dit wel een klein litteken met zich meebrengen. Dit litteken zal net onder de wimpers liggen, en onzichtbaar zijn

Tijdens een consultatie bekijkt dokter Sommeling welke oogleden een aanpassing dienen te ondergaan, en informeert hij u verder over deze behandeling.

Hoe wordt een ooglidcorrectie uitgevoerd?


De operatieduur van een ooglidcorrectie hangt af van de zone en uitgebreidheid.

 • De correctie van het bovenste ooglid duurt slechts 45 minuten en gebeurt onder lokale verdoving
 • Voor een ooglidcorrectie van het onderste ooglid kan zowel gekozen worden voor een lokale verdoving of een dagopname met algemene verdoving
 • Wanneer u zowel uw bovenste als onderste ooglid wil corrigeren, duurt de ingreep wel twee keer zo lang, anderhalf uur dus. Deze correctie gebeurt bij voorkeur in dagopname

Ooglidcorrectie
Behandeling

Dagopname

Verdoving

Lokale of algemene verdoving

Hersteltijd

Herstelperiode van 1 week

Maak een afspraak
Praktische informatie behandeling

Praktische informatie over een ooglidcorrectie

 • Een ooglidcorrectie van het bovenste ooglid voeren we uit onder lokale verdoving, een correctie aan het onderste ooglid kan zowel onder lokale als algemene verdoving
 • Onmiddellijk na de operatie kunnen blauwe plekken en zwelling  rondom het geopereerde ooglid optreden. Dit is een normale reactie die langzaam aan verdwijnt. Na 2-4 weken zijn deze ongemakken volledig verdwenen
 • Vijf dagen na de ingreep worden de draadjes op consultatie verwijderd. Beperk tot die tijd het gebruik van make-up
 • Reken op een herstelperiode van 1 week
 • U kunt uw normale sportactiviteiten hervatten na 4-6 weken

Risico's en complicaties

Risico's & complicaties van een ooglidcorrectie

 • Pijn ter hoogte van het oog. Dit is tijdelijk. Wanneer u deze pijn blijft, dient u onmiddellijk contact op te nemen met uw arts
 • Droge ogen. Deze kwaal is meestal tijdelijk, en komt frequent voor bij patiënten die vooraf al droge ogen hebben
 • Blauwe plekken/bloeduitstorting
 • Zwelling
 • Asymmetrie
 • Over- of ondercorrectie
 • Tijdelijk verminderd zicht
 • Infectie
 • Wondproblemen
 • Ectropion (ooglid heeft geen contact meer met het wit van het oog)
 • Entropion (wimpers tegen de oogbol)

Meer weten over ooglidcorrecties?


Als u nog meer informatie wilt over deze behandeling, of nog een vraag hebt, kunt u steeds een vrijblijvende afspraak maken. We helpen u graag verder.

Maak een afspraak

Neuscorrectie

Een neuscorrectie
kleine ingreep met een groot effect

Wat is een neuscorrectie?


Bij een neuscorrectie wijzigen we tijdens een operatie de vorm van de neus. Uw neus krijgt een betere vorm en/of proportie en zal zo uw uiterlijk verbeteren.

Deze ingreep voeren we vaak uit bij mannen en vrouwen die ontevreden zijn over het uiterlijk van hun neus. Maar ook lichamelijke ongemakken zoals ademhalingsproblemen kunnen aan de basis liggen van deze ingreep. Zowel een esthetische als functionele neuscorrectie kan voor dergelijke personen een oplossing bieden.

Waarom een neuscorrectie?

De neus is één van de meest definiërende karakteristieken van het gelaat. Hoe uw neus eruitziet, heeft dan ook een grote invloed op uw uiterlijk en zelfvertrouwen. Wanneer u ontevreden bent over uw neus, of wanneer u een na een ongeval uw neus wilt herstellen, kunt u bij ons terecht voor een professionele neuscorrectie. Tijdens deze ingreep kunnen we zowel de grootte, de vorm als het gehele uiterlijk van uw neus aanpassen. We focussen ons op de beste zorg die we u voor, na en tijdens de ingreep kunnen geven.

Wanneer iemand een functionele of esthetische neuscorrectie ondergaat, kan dit veel betekenen voor die persoon. Tijdens de ingreep kan de grootte van de neus aangepast worden, zodat deze in proportie is met de rest van het gezicht. Of de breedte van de neusbrug wordt aangepast. Maar ook lichte correcties zijn mogelijk, zoals: grote neusgaten kleiner maken, een storende scheefstand rechtzetten, … of de tip van de neus naar uw voorkeur bijwerken.

Een open of gesloten neuscorrectie?


Er zijn twee technieken om een neus te corrigeren:

 • De ‘open’ techniek
  Er wordt een kleine snede gemaakt in de huid die de neustip verbindt met de bovenlip en bij de binnenkant van beide neusgaten. Op deze manier wordt het onderliggende kraakbenige skelet van de neus blootgelegd en kunnen de nodige aanpassingen uitgevoerd worden. Bij deze methode zal de neustip voor een langere periode gezwollen zijn. Deze zwelling zal grotendeels verdwijnen na 3 maanden. Het finale resultaat is pas volledig zichtbaar na 1 jaar.
 • De ‘gesloten’ techniek
  Deze techniek wordt gebruikt om kleine aanpassingen uit te voeren. Deze neuscorrectie gebeurt via een minimale incisie aan de binnenkant van de neusgaten.

Tijdens een consultatie bekijkt plastisch chirurg dokter Sommeling samen met u welke techniek een oplossing kan bieden voor uw esthetische of functionele probleem.

Hoe verloopt de operatie van een neuscorrectie?


De operatie wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en duurt ongeveer 2 uur. Na de operatie wordt voor een periode van 5 dagen een beschermend plaatje aangebracht op de neusrug. Na deze periode worden ook de hechtingen ter hoogte van de neus verwijderd. U zult opmerken dat er na de operatie blauwe plekken ter hoogte van de ogen optreden. Dit is een natuurlijke reactie die geleidelijk afneemt en na 1-2 weken volledig verdwenen is. Reken op een herstel periode van 2 weken. Zes weken na uw neuscorrectie kunt u uw normale sportactiviteiten hervatten.

Neuscorrectie
Behandeling

Overnachting

Verdoving

Algemene verdoving

Hersteltijd

Hersteltijd van 2 weken

Maak een afspraak
Praktische informatie behandeling

Praktische informatie over een neuscorrectie

 • Open techniek of gesloten techniek mogelijk
 • Voor een periode van 5 dagen wordt er een beschermend plaatje aangebracht
 • Na 5 dagen worden de hechtingen verwijderd
 • Na 6 weken kunt u uw sportactiviteiten hervatten

Risico's en complicaties

Risico's & complicaties van een neuscorrectie

Net zoals bij elke ingreep, zijn er ook enkele risico’s verbonden aan een neuscorrectie. Deze zijn meestal van tijdelijke duur.
De meest voorkomende complicaties zijn:

 • Pijn. Deze is eenvoudig onder controle te krijgen met pijnstilling.
 • Blauwe plekken of bloeduitstortingen
 • Zwelling
 • Asymmetrie
 • Neusbloeding
 • Verminderde geurzin
 • Infectie
 • Wondproblemen

Meer info over een neuscorrectie?


Maak een afspraak voor een consultatie. Wij beantwoorden graag uw vragen over deze behandeling.

Maak een afspraak