Borstvergroting
voor een transvrouw

Waarom een borstvergroting voor een transvrouw?


Een tijdje geleden zette u de dappere stap: u besloot om uw persoonlijkheid in het juiste lichaam te plaatsen. U merkt dat, door de opgestarte hormoontherapie, er enige borstvorming optreedt. Toch blijft het volume en de stevigheid van uw borstontwikkeling beperkt. Om uw borsten de gewenste vorm en uiterlijke kenmerken te geven, kunt u volume toevoegen onder de vorm van een silicone borstprothese of door het toevoegen van eigen weefsel.

Een borstvergroting voor een transvrouw kan de kers op de taart zijn. Het is vaak een belangrijke eerste stap in uw lichamelijke transitie. In de praktijk van dokter Sommeling gaan we discreet te werk en behandelen we u met het respect dat u verdient.

Wanneer is een borstvergroting bij een transvrouw mogelijk?


Net zoals bij cisvrouwen, dienen we bij een borstvergroting bij transvrouwen rekening te houden met de ontwikkeling van het lichaam. U komt pas in aanmerking voor de ingreep wanneer u al enkele maanden hormonen neemt en u doorverwezen werd door uw behandelend psycholoog en/of psychiater. De vergoeding van een borstvergroting voor transvrouwen komt meestal niet in aanmerking voor een terugbetaling van de mutualiteit.

Hoe verloopt een borstvergroting bij een transvrouw?


De technieken die we gebruiken voor een borstvergroting bij transvrouwen zijn gelijklopend aan die van een borstvergroting bij cisvrouwen. De incisie wordt in de onderste borstplooi geplaatst zo dat deze niet zichtbaar is. Via deze weg wordt dan een borstprothese geplaatst onder de borstklier en onder de grote borstspier. Dit om de zichtbaarheid en voelbaarheid te minimaliseren.

Wanneer u kiest voor een beperkte vergroting, kunt u gebruikmaken van eigen weefsel onder de vorm van lipofilling. Hierbij wordt een liposuctie ter hoogte van de buik of benen uitgevoerd. Het verkregen vet wordt zo verwerkt dat dit opnieuw kan ingespoten worden ter hoogte van de borstregio.

Borstvergroting voor transvrouw
Behandeling

Dagopname

Verdoving

Algemene verdoving

Hersteltijd

Herstelperiode 5 dagen

Maak een afspraak
Praktische informatie behandeling

Praktische informatie over een borstvergroting bij een transvrouw

 • De ingreep gebeurt onder volledige verdoving, in dagopname
 • We raden aan om de eerste vier weken na uw operatie steeds dag en nacht een bh te dragen
 • Alle bewegingen die pijnloos aanvoelen, mag u uitvoeren na uw ingreep

Risico's en complicaties

Risico's & complicaties van een borstvergroting bij transvrouwen

Net als elke ingreep, is een borstvergroting niet zonder risico’s. We sommen de meest frequente problemen even voor u op.

 • Asymmetrie
 • Wondproblemen
 • Infectie
 • Bloeduitstorting
 • Verminderd gevoel ter hoogte van de tepels
 • Kapselcontractie
 • Voelbare prothese
 • Resorptie van het bij de lipofilling ingespoten vet
 • Anaplastic large cell lymfoma

Een borstvergroting voor een transvrouw?


Wenst u meer informatie over een borstvergroting voor een transvrouw? Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder.

Maak een afspraak