Een borstverkleining
of een borstlift laten uitvoeren

Kiezen voor een borstverkleining of een borstlift?


Uw borsten veranderen in de loop van uw leven. Ze kunnen groter worden, door gewichtstoename of zwangerschap, of ze kunnen kleiner worden en hun stevigheid en vorm verliezen, bijvoorbeeld na borstvoeding of door gewichtsverlies. Hoe ze veranderen is vaak erg onvoorstelbaar en kan onaangename gevolgen met zich meebrengen, zoals: huidirritaties, rug- en nekklachten, hinder bij sporten, schaamte om badkledij aan te doen of om intiem te zijn met uw partner.

Om deze klachten aan te pakken zijn er verschillende oplossingen, afhankelijk wat uw verwachtingen zijn:

 • Voor een kleiner borstvolume kiest u best voor een borstverkleining of borstreductie.
 • Bent u tevreden met het volume van uw borsten en wilt u enkel de vorm aanpassen? Of wenst u meer stevigheid in uw borsten? Dan raden we u een borstlift aan.

Wat is een borstverkleining?


Een borstverkleining kan een einde maken aan de lichamelijke klachten die vrouwen ervaren als gevolg van (te) grote borsten, zoals: pijn in de nek, rugklachten of infecties onder de borsten. De meeste vrouwen kiezen dan ook bewust voor een borstverkleining als oplossing voor hun gezondheidsproblemen.

Het doel van de ingreep is om het volume van de borst te verkleinen en de borst weer een mooie vorm te geven waarbij ook de tepels gelift worden.

Tijdens uw consultatie luisteren we naar uw specifieke verwachtingen. Samen met u bekijken we voor welk type van borstverkleining u in aanmerking komt, en informeren we u over deze ingreep. Het type van borstverkleining wordt voornamelijk bepaald door de grootte van de borst, de graad van doorzakking en de huidkwaliteit. Als er ook overtollig vet of huidweefsel aanwezig is aan de zijkanten van de borstkas, zullen we hiervoor ook een liposuctie  uitvoeren tijdens dezelfde ingreep.

Wordt een borstverkleining terugbetaald door het ziekenfonds?

Bij dit type van ingreep is een financiële tegemoetkoming van het ziekenfonds vaak mogelijk. De tegemoetkoming hangt af van verschillende factoren:

 • hoeveelheid klierweefsel dat we verwijderen
 • BMI van de patiënte
 • de grootte van de borst

De adviserende geneesheer van uw mutualiteit beoordeelt deze factoren met een gestandaardiseerd document dat u na uw consultatie meekrijgt. Wanneer uw tegemoetkoming is goedgekeurd, wordt de hospitalisatie voor uw borstverkleining vergoed door de mutualiteit.

Wat is een borstlift?


Met een borstlift (of mastopexie) verhogen en verstevigen we de borsten door het aanwezige borstklierweefsel te herschikken en zo de borst opnieuw te vormen en te ondersteunen. Met deze ingreep geven we de borsten opnieuw een jonge uitstraling en vorm. We verplaatsen de tepels terug naar hun oorspronkelijke positie, net boven de onderste borstplooi.

Een borstlift combineren met een borstvergroting

Sommige vrouwen willen niet enkel een lift van de borst, maar ook een borstvergroting. Een combinatie van deze ingrepen noemen we een augmentatie-mastopexie. Hiervoor gebruiken we een prothese of het lichaamseigen vet. Tijdens de consultatie bespreken we samen met u uw verwachtingen, en kijken we naar de graad van doorzakking en de huidkwaliteit. Zo bepalen we de voor u geschikte ingreep.

Borstverkleining - borstlift
Behandeling

Overnachting

Verdoving

Algemene verdoving

Hersteltijd

Hersteltijd 3 weken

Maak een afspraak
Praktische informatie behandeling

Praktische informatie over een borstverkleining en borstlift

 • De ingreep voeren we uit onder algemene verdoving. U dient hiervoor één nacht in het ziekenhuis te blijven
 • De drainagebuisjes worden na een dag of 2 verwijderd
 • Na ongeveer één week zult u geen pijnstillers meer nodig hebben
 • De eerste 6 weken na de operatie draagt u een bh zonder beugels
 • De eerste 4 weken na de ingreep raden we aan om voldoende te rusten

Risico's en complicaties

Risico's & complicaties van een borstverkleining of borstlift

Aan een borstverkleining en borstlift zijn, net zoals bij andere ingrepen, risico’s verbonden. De meest voorkomende complicaties zijn:

 • Nabloedingen of hematoom in de borst
 • Zwelling
 • Allergische reactie
 • Asymmetrie van de borsten
 • Zichtbaar litteken
 • Borstvoeding geven is soms niet meer mogelijk

Meer weten over een borstverkleining of een borstlift?


Overweegt u een borstverkleining of een borstlift, of wenst u meer informatie over deze ingreep? Maak een afspraak voor een consultatie, of contacteer ons voor meer informatie.

Maak een afspraak