Mannelijke borstkas transman


Mannelijke borstkas maken bij transmannen

Door het verwijderen van de borsten bij transmannen wordt een mannelijke borstkas gecreëerd. Hierbij wordt al het borstklier weefsel verwijderd, eventueel samen met een deel van de huid of tepel indien van één van deze structuren een overschot aanwezig is.

Welke techniek wordt gebruikt?

Er zijn verschillende technieken om de mannelijke borstkas te vormen, alles wordt bepaald door

  • Het oorspronkelijke volume van de borsten
  • Hoeveel huidoverschot
  • De elasticiteit van de huid
  • De grootte van het tepelhof en van de tepel zelf

Webster techniek

Bij deze techniek wordt een kleine incisie (dit wordt het litteken) gemaakt ter hoogte van de onderzijde van de overgang tepelhof naar huid, via deze weg wordt dan de borstklier verwijderd.

Deze techniek heeft de voorkeur bij relatief kleine borsten, met weinig huid overschot, een goede elasticiteit van de huid en een kleine diameter van het tepelhof.

Peri-areolaire techniek

Indien gekozen wordt voor de peri-areolaire techniek wordt een incisie gemaakt rondom de tepel, via deze weg wordt dan de borstklier volledig verwijderd. Het litteken zal dus rondom de tepel aanwezig zijn, door het te plaatsen op de overgang tussen tepelhof en huid zal dit onopvallend zijn.

Deze techniek heeft de voorkeur bij middelgrote borsten, met een matige hoeveelheid huidoverschot, wat minder goede elasticiteit en een grotere diameter van het tepelhof.

Double incision

Bij deze techniek wordt een incisie boven en onder de borst gemaakt en wordt tepel, tepelhof en huidoverschot, samen met de borstklier in één keer verwijderd. Hierdoor zal het litteken horizontaal verlopen van de zijkant van de borst tot op twee centimeter van het borstbeen. De tepel zal geherinplanteerd op de borstkas als een huident. Deze wordt gedurende vijf dagen afgeschermd en dan is deze opnieuw aangegroeid.

Voor deze techniek wordt gekozen bij een grote borst, met een grote hoeveelheid huidoverschot of indien er geen resterende elasticiteit van de huid is.

Hoe verloopt de opname?

De operatie gebeurd onder algemene verdoving, nadien zijn er redons aanwezig om het overtollige vocht te verwijderen, deze kunnen meestal de dag na de operatie verwijderd worden en indien de patiënt zich goed voelt, kan hij het ziekenhuis verlaten.

Gedurende vier weken moet een kompressief verband gedragen worden om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen.

Risico's van een borstamputatie bij transmannen

De meest frequent voorkomende problemen zijn:

  • Asymmetrie
  • Wondproblemen
  • Infectie
  • Bloeduitstorting
  • Verminderd gevoel ter hoogte van de tepels

Nog vragen over een het creëren van een mannelijke thorax?

Wenst u extra informatie te verkrijgen over deze ingreep, neem dan contact met ons op door hier te klikken.