Huidletsels

Remove and reconstruct...


Waarom huidletsels verwijderen?

Doorheen de jaren ontstaan op onze huid bruine plekjes en andere huidafwijkingen. Deze zijn doorgaans goedaardig maar kunnen echter ook een kwaadaardig karakter hebben, indien dit het geval is bestaat de initiële behandeling uit het verwijderen van het letsel. Ook indien er twijfel is of een plekje wel zeker en vast goedaardig is, is het soms veiliger dit te verwijderen en in te sturen voor onderzoek, enkel dan kan je met 100% zekerheid gerust zijn over de diagnose. Daarnaast kan het ook zijn dat je een huidletsel hebt op een esthetisch (ooglid, lip, neus,…) of functionele (huidaanhangsel op niveau van BH bandje) hinderlijke plaats, ook dan is het mogelijk het letsel te verwijderen op jouw vraag.

Wat moet ik weten over huidletsels?

Er is een belangrijk verschil tussen goed- en kwaadaardige letsels.

 1. Goedaardige letsels zijn een normaal fenomeen en kunnen geen kwaad, je zal hier niet ziek van worden, denk maar aan bruine plekken, littekens na insectenbeten, puistjes.

 2. Kwaadaardige letsels daarentegen zullen, indien niet tijdig behandeld, zich kunnen verspreiden naar andere plaatsen in het lichaam via de lymfeklieren of de bloedbaan. De meest frequent voorkomende soort zijn basocellulair carcinoom (BCC), spinocellulair carcinoom (SCC) en melanoom. De behandeling hiervan is afhankelijk van het type:

  • Basocellulair carcinoom (BCC): volledig uitsnijden met 'vrije snijranden'
  • Spinocellulair carcinoom (SCC): volledig uitsnijden met 'vrije snijranden', eventueel wordt een aanvullende echografie van de lymfeklieren in de buurt uitgevoerd.
  • Melanoom: Bredere excisie (0,5-2 cm afhankelijk van de diepte van het melanoom), eventueel aanvullende echografie, longfoto of CT-scan. Hierbij is soms ook een schildwachtklierbiopsie (of sentinelklier) of klieruitruiming nodig.
   • Schildwachtklierbiopsie: De eerste klier die in verbinding staat met het letsel wordt verwijderd en onderzocht op de aanwezigheid van kankercellen, indien het geval dan volgt er op een later moment een volledige klieruitruiming.
   • Klieruitruiming: Alle klieren in een bepaald gebied (oksel/lies/hals) worden verwijderd.

Wat houdt het verwijderen van huidletsels in?

Het merendeel van de huidletsels kunnen onder lokale verdoving uitgesneden worden en de huid kan onmiddellijk gesloten worden. Enkel indien het letsel op een esthetisch opvallende plaats gelegen is en/of de randen onduidelijk zijn en/of het gaat om een groot letsel, zal de ingreep onder algemen verdoving moeten gebeuren. Het letsel wordt dan onmiddellijk onderzocht (met behulp van een vriescoupe) en er wordt bepaald of alle 'snijranden vrij' zijn. Is dit het geval dat kunnen we over gaan tot het sluiten van het defect. Vaak zijn deze defecten te groot om op een eenvoudige manier te sluiten en moet er weefsel van een naastliggende plaats gebruikt worden om het defect op een zo min mogelijk zichtbare manier te sluiten, dan wordt een lokale flap gebruikt.

Indien er hechtingen aanwezig zijn dan mogen die verwijderd worden na 5 (indien in het gezicht) of na 10 (elders op het lichaam), daarna adviseren we om nog 5 dagen steristrips aan te brengen. Tot het verwijderen van de hechtingen mag het verband niet nat worden.

Eenmaal de hechtingen verwijderd zijn moet litteken gehydrateerd worden (3x/d) en beschermd worden van de zon met een zonnefactor (SPF) 50 elke 2 uur.

Risico's van het verwijderen van huidletsels?

De meest frequent voorkomende problemen zijn:

 • Infectie
 • Wondproblemen
 • Nabloeding
 • Verdikt litteken (hypertroof)
 • Verbreed litteken
 • Verkleurd litteken
 • Onvolledige verwijderd letsel

Nog vragen?

Wenst u extra informatie te verkrijgen over deze ingreep, neem dan contact met ons op door hier te klikken.