Buikwand correctie

The 'tummy tuck'...


Waarom een buikwandcorrectie?

Een overschot aan huid- en/of vetweefsel ter hoogte van de buik kan voor één ieder van ons een hinderlijk probleem zijn. Zowel door de lichamelijke ongemakken (bv. huid irritaties, ontstekingen,…), maar ook door de sociale gevolgen ervan (schaamte in badkledij, je favoriete kleren niet meer kunnen aandoen,…). Deze ingreep wordt meestal uitgevoerd bij mensen die een belangrijke hoeveelheid gewicht zijn verloren of bij personen die vinden dat ze nog wat huidoverschot hebben na de zwangerschap.

Wat is een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie (= abdominoplastie) is een operatie waarbij een teveel aan huid en/of vetweefsel verwijderd wordt. Afhankelijk van de hoeveelheid huidoverschot wordt er wel of geen litteken gemaakt rond de navel (respectievelijk mini of klassieke abdominoplastie). Af en toe, voornamelijk bij mensen die veel gewicht zijn verloren, is het nodig om ook huid in het midden van de buik te verwijderen (fleur-de-lis-abdominoplasty) In een groot aantal van de gevallen zal deze operatie ook gepaard gaan met een liposuctie van de flanken en de schaamstreek om zo een betere contour te creëeren. Indien er een laxiteit is van de rechte buikspieren (bv. na meerdere zwangerschappen) dan worden deze aangespannen.

Wat moet ik weten over deze procedure?

De operatie duurt een tweetal uur en patiënten blijven gemiddeld twee nachten in het ziekenhuis. Reken op een totale herstel periode van een zestal weken tot je je normale activiteitsniveau weer bereikt hebt. Gedurende de eerste vier weken is het belangrijk om dag en nacht een corset te dragen om de zwelling zo veel mogelijk te reduceren. Het eindresultaat van de operatie zal pas zichtbaar zijn na een zestal maanden na de operatie.

Risico's van een buikwandcorrectie?

De meest frequent voorkomende problemen zijn:

  • Vochtopstapeling (seroma) ter hoogte van de buik
  • Asymmetrie tussen de linker en rechter kant van de buik
  • Een verdikt of verbreed litteken
  • Verandering van het resultaat onder invloed van gewichtsschommelingen en zwangerschap
  • Veranderd gevoel tussen de navel en het litteken en ter hoogte van de heupen is mogelijk, dit herstelt zich na enkele maanden.

Daarnaast zijn, zoals bij elke operatie, infectie, bloeding en wondproblemen altijd mogelijk. De kans hierop is aanzienlijk lager bij niet-rokers in vergelijking met actieve rokers, daarom vragen wij altijd een volledige rookstop, minstens zes weken op voorhand.

Nog vragen over een buikwandcorrectie?

Wenst u extra informatie te verkrijgen over deze ingreep, neem dan contact met ons op door hier te klikken.