Borst verkleining/lift

Let's reshape...


Kiezen voor een borstverkleining of een borstlift?

Borsten veranderen in de loop van je leven. Ze kunnen groter worden dan je eigenlijk zou willen (bv. door gewichtstoename of zwangerschap) of ze kunnen juist kleiner worden en zelf hun stevigheid en vorm verliezen (bv. na borstvoeding of door gewichtsverlies). Hoe ze veranderen is vaak erg onvoorstelbaar en kan vaak onaangename gevolgen met zich meebrengen, denk maar aan huidirritaties, rug- en nekklachten, hinder bij sporten, schaamte om badkledij aan te doen of om intiem te zijn met je partner.

Om deze klachten aan te pakken zijn er verschillende opties, afhankelijk wat je verwachtingen zijn:

  • Wil je een kleiner borstvolume dan opteer je best voor een borstverkleining (= borstreductie)
  • Ben je tevreden met het volume van je borsten, maar wil je de vorm aanpassen naar wat het vroeger was met meer stevigheid en minder doorzakking, dan is een borstlift (= mastopexie) geschikt voor jou.

Borstverkleining (=Borstreductie)

Om verlost te zijn van lichamelijke klachten die gepaard gaan met (te) grote borsten kies je het best voor een borstverkleining. Tijdens de consultatie worden jou verwachtingen besproken en wordt bepaald voor welk type (en de hiermee gepaard gaande littekens) van borstverkleining je in aanmerking komt, veel wordt bepaald door de grootte van de borst, de graad van doorzakking en de huidkwaliteit. Indien er ook overtollig vet/huidweefsel is aan de zijkanten van de borstkast, zal een liposuctie hiervan tijdens dezelfde ingreep uitgevoerd worden.

Het doel van deze ingreep is om het volume van de borst te verkleinen en de borst weer een mooie vorm te geven waarbij ook de tepels gelift worden.

Wordt een borstverkleining terugbetaald?

Vaak is een financiƫle tegemoetkoming van het ziekenfonds mogelijk bij dit type ingreep, afhankelijk van de hoeveelheid klierweefsel dat verwijderd zal worden, BMI van de patiƫnte, de grootte van de borst.... De adviserende geneesheer van uw mutualiteit beoordeelt deze factoren aan de hand van een gestandaardiseerd document dat wordt meegegeven na uw consultatie. Indien goedkeuring, zal de hospitalisatie voor deze ingreep vergoed worden door de mutualiteit.

Borstlift (=mastopexie)

Om je borsten weer hun jeugdige uitstraling van weleer te geven, is de beste oplossing het uitvoeren van een borstlift. Bij dit type ingreep wordt er geen borstklierweefsel verwijderd, maar wordt het aanwezige weefsel zodanig herschikt dat de borst weer een stevige en jonge uitstraling en vorm krijgt. De tepels worden ook verplaatst zodat ze weer op hun oorspronkelijke positie (= boven de onderste borstplooi) komen.

Borstvergroting gecombineerd met een borstlift (=augmentatiemastopexie)

Sommige vrouwen willen niet enkel een lift van de borst maar ook een vergroting. Dit kan zowel uitgevoerd worden door te werken met een prothese of door middel van het gebruik van lichaamseigen vet.

Tijdens de consultatie worden je verwachtingen besproken om zo de voor jou geschikte ingreep te bepalen. het type ingreep zal hierdoor bepaald worden, in combinatie met de graad van doorzakking en de huidkwaliteit.

Nog vragen over een borstverkeining of borstlifting?

Wenst u extra informatie te verkrijgen over deze ingreep, neem dan contact met ons op door hier te klikken.